RECEPTI,  SLANO

Šunka u kruhu

Neizostavni dio uskrsnog stola u našoj obitelji je svakako šunka u kruhu. Bilo da je poslužimo uz francusku salatu ili pak kuhana jaja i bakin hren umak, ona prva nestane sa stola.

Svi ju vole jesti, no puno vas me pitalo je li to doista komplicirano za napraviti? Znate što bih vam odgovorila? Jednostavnije je nego kiflice ispeći, vjerujte mi! 🙂

Kroz recept vas vodim korak po korak, detaljno objašnjeno i sigurna sam da će vam uspjeti bez problema!

Sastojci za tijesto

650g glatkog brašna

1 žličica soli

10g suhog kvasca

250ml vode

150ml mlijeka

40ml ulja

Ostalo

Šunka ili lopatica u mrežici (1-1,4kg)

2 žlice senfa

1 žlica meda

1 jaje za premazivanje (možete dodati i par kapi mlijeka)

Priprema šunke

Šunku je potrebno skuhati večer prije, a pomoći će vam i pravilo da se šunka kuha onoliko koliko je teška. Dakle, šunku od 1kg kuhamo 1h, a onu od 1,3kg kuhamo sat i 30 minuta.

Meni je najukusnija kada ju kuham u vodi sa dodatkom lovorovog lista, bijelog luka, malo soli i bibera u zrnu. Kada ju skuhate, ostavite ju u toj vodi sve do jutra kako bi se ohladila. Potom skinite mrežicu (ukoliko ju vaša šunka ima) te malo osušite papirnatim ubrusima.

Priprema tijesta

Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Trebat će ga mijesiti duže, stoga pokušajte ne dodavati puno brašna već pričekajte da se sve dobro spoji i tijesto postane podatno.

Prebacite ga u nauljenu posudu, prekrijte krpom i pustite da se udvostruči.

Koraci:

  1. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1,5-2cm (kada je ovaj recept u pitanju, radnu površinu je dobro nauljiti jer je tada šunku u kruhu lakše odvojiti od površine i prebaciti na lim)
  2. U posudici pomiješajte senf i med te premažite cijelu šunku, ja volim lagano premazati čak i dio tijesta gdje ću staviti šunku. Ukoliko ne volite kombinaciju senfa i meda, vi šunku premažite razmućenim jajetom.
  3. Stavite šunku na sredinu tijesta, preklopite prvo gornji dio, zatim donji, a potom lijevi i desni kraj. Prstima dobro utisnite spojeve kako bi se sve povezalo.
  4. Prebacite šunku na lim obložen papirom za pečenje, na način da vam spojevi budu dolje na limu.
  5. Šunku sada pokrijte krpom i ostavite barem 15-ak minuta da odmori.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te prije nego ubacite šunku, premažite ju razmućenim jajetom i ukoliko volite, možete kao i ja posuti sezamom.
  7. Pecite 50-60 minuta, no svakako pratite boju šunke i nakon otprilike 30 minuta pečenja kada vidite da je dobila lijepu boju, prekrijte ju aluminijskom folijom (dovoljno je foliju samo staviti gore, ne morate zamatati šunku u nju)
  8. Šunku prvo dobro ohladite, a zatim poslužite uz prilog po želji!

Tips & Tricks

Ukoliko ćete šunku ispeći dan ranije, samo ju prekrijte kuhinjskom krpom do posluživanja.